Sambata – Ziua celor adormiti

De data aceasta am sa pornesc in sens invers, incepand cu ziua cunoscuta ca fiind “Mosii de vara”, zi in care putem face cate ceva pentru cei adormiti din neam, sau care ne-au fost dragi. In acest an 2019 ziua este in data de 15 iunie si, in aceasta zi, in lacasele ortodoxe se fac slujbe de pomenire a celor adormiti.

Practic in fiecare sambata avem posibilitatea de a face cate ceva pentru cei adormiti.

E posibil sa va intrebati de ce ne-am bate capul cu astfel de treburi? O sa va raspund incepand cu un argument interesant, zic eu: din egocentrism, pentru ca vreau ca mie sa imi fie bine. Binele meu, fie ca imi place, fie ca nu imi place este influentat si de cele facute de neam, asa ca am tot interesul sa fac ceva pentru binele lor, incat sa se rasfranga binele asupra mea. Evident ca pot face din iubire, devotament si alte aspecte de acest gen si tocmai de aceea am inceput cu varianta cea mai rece si dura pentru ca ideea de baza este aceeasi: sa fac ce pot sa fac… de beneficiat, oricum beneficiaza toti.

E posibil sa va intrebati de ce sambata si nu in alta zi? Ei bine raspunsul are doua componente:

  1. Din punct de vedere teologic s-a ales ziua de sambata ca “imitare” a Sambetei Mari, a zilei in care Hristos a fost in mormant si a coborat cu sufletul in iad pentru a-i inalta pe cei adormiti si astfel in toate bisericile se fac pomenirile generale ale celor care nu mai sunt printre noi in planul fizic. Utilitatea respectarii acestei zile este aceea ca atunci cand mai multe persoane fac acelasi lucru creste puterea acelui ceva.
  2. Evident ca pentru cei adormiti putem sa facem cate ceva oricand , nu doar sambata si este foarte bine asa. Pierdem putin din puterea data de grup daca facem in alta zi.

Dintre toate sambetele, doua sunt cu insemnatate mai mare:

  1. sambata dinaintea duminicii Lasatului sec de carne (Mosii de iarna)
  2. sambata dinaintea duminicii Pogorarii Duhului Sfant cunoscuta si ca sambata rusaliilor (Mosii de vara)

Sa revenim la ceea ce putem face noi. Eu am sa amintesc doar cateva lucruri pe care putem sa le facem:

  • sa aprindem lumanari pentru iertarea pacatelor celor adormiti;
  • sa punem pomelnic pentru cei adormiti din neam;
  • sa ne facem iertarile “in suflet si cu tot sufletul” cu cei adormiti;
  • sa citim acatistul celor adormiti;
  • sa dam de pomana pentru sufletul lor;
  • sa mergem la biserica sa ne rugam pentru iertarea pacatelor celor adormiti.

Daca dorim sa facem parastas sau altceva, putem sa vorbim cu duhovnicul nostru sau cu un preot care ne place, pentru a afla mai multe detalii.

Lucrurile pe care le-am enumerat eu mai sus sunt chestii pe care putem sa le facem fara sa trebuiasca sa stam in biserica la toata slujba.

Facand oricat de putin din cele enumerate sau mai mult decat acestea, cu siguranta influentez trecutul – prezentul – viitorul. Influentez trecutul, pentru ca facand cele necesare se reduc din pacatele celor care nu mai sunt vii printre noi; influentez prezentul pentru ca stergandu-se de la stramosi, nu mai vine totul pe capul meu ca si consecinta a actiunilor lor; influnetez viitorul sub doua aspecte – al meu, dar si al urmasilor mei scutindu-i de belele suplimentare si inutile.

Daca nu sunt pregatit sa fac pentru cei adormiti din iubire, atunci macar din acel egocentrism si tot este ok.

Ne doresc intelepciunea si perseverenta de a contribui la binele nostru din prezent si din viitor!

© Drepturi de autor - Terapie cu energie | Disclaimer