fbpx

Ziua Prieteniei 8 Iunie

Mi-am permis sa o numesc asa si nu ziua celor mai buni prieteni. Sunt genul care scriu destul de mult (texte lungi) si care inainte scriam si mai mult. Ma voi stradui ca astazi sa nu scriu pe cat de mult as putea si pot.

Ma uitam ca in urma cu 12 ani am scris un articol lung despre prietenie. Spre mirarea mea ma regasesc doar partial in acel text, o parte s-a pierdut. Asa ca o sa fac o mica paralela la perceptii.

Spre exemplu ma regasesc in afirmatia ca prietenia pentru mine are doua etape: ante si post online.

Ma regasesc si in afirmatia ca pot fi acuzat de privire “dihotomica” pentru ca in mintea mea prietenia nu poate fi ceva discutabil, ea ori este (cu toate caracteristicile de rigoare) ori nu este. Sau, daca vreti, o sa va spun ca prietenia este ca si o femeie gravida: o femeie nu poate fi partial gravida…asa este si cu prietenia ori iti sunt prieten ori nu.

Ce s-a schimbat? Faptul ca in present accept o scara de intensitati fara a deimita prieten vs cunostinta.

La modul ideal prietenia este un servici cu norma intreaga. Mult prea multa lume foloseste mult prea usor cuvantul PRIETEN ceea ce nu poate fi ok.

Propriul meu tata tinde sa foloseasca destul de usor acest “termen” lucru cu care nu sunt de acord.

Revenind la rigiditatea mea in folosirea termenului de PRIETEN. Recunosc ca aveam o mare rigiditate (nu o pierdusem de tot, acum a revenit in intensitate).

Dar daca sunt prietenul tau… in viziunea mea exista cateva lucruri minimale necesare:

  • sa te accept asa cum esti
  • sa fiu alaturi de tine cand ai nevoie
  • sa nu existe bariere intre noi
  • sa tin la tine (sa te iubesc)
  • sa imi fac timp pentru tine si…lista poate continua insa am sa mai adaug : ESTE OBLIGATORIE RECIPROCA.

Daca vreti ceva real atunci reciprocitatea este conditia de baza altfel o sa aveti o gluma proasta pe post de prietenie.

Ce s-a mai schimbat fata de acum 12 ani?

Faptul ca nu mai pot considera la aceeasi intensitate prietenii de atunci. A intervenit acea scara de nuante.

In urma cu 12 ani zambeam la dilema mare si veche: Exista prietenie adevarata intre un barbat si o femeie??? Acum nu mai zambesc.

Mi-am pastrat insa perceptia de atunci: Daca ma intrebati pe mine, va spun ca ar putea exista. Ar putea exista, in functie de ce fel de oameni sunt cei implicati, de conditiile din jur, de frecventare.

S-a pastrat faptul ca recunosc ca sunt genul de om la care ajungi destul de greu aproape de el.

S-a schimbat partial afirmatia mea : daca ai reusit sa ajungi, in general, ramai acolo. Ei bine, ramai acolo insa spatial locative se micsoreaza.

Pe vremuri puneam intrebarea: Exista prietenie intre doi fosti iubiti (care formau uncuplu)???

Acum nu o mai pun pentru ca timpul mi-a aratat ca si aici ar putea exista dar cu foarte mici sanse, in functie de ce fel de oameni sunt cei implicati.
mi-am pastrat convingerea ca : Asta este o alegere care se face ciudat, trebuie EU sa fac aceasta alegere, trebuie TU sa faci aceassta alegere si la final NOI sa facem aceasta alegere. Doar in acest caz poate exista relatie de prietenie cu o sau un ex. Cum spuneam sansele sunt extrem de mici.

Spuneam pe atunci ca exista DUSMANI PUTERNICI… DA, exista niste dusmani URIASI care ataca prieteniile: DISTANTA SI TIMPUL

Am pastrat activa rugamintea de atunci: O RUGAMINTE LA VOI: NU INVOCATI TIMPUL CA PE O SCUZA!!!

Ok o sa ma opresc pe moment cu etapa ANTE online si… o sa spun doar doua vorbulite despre POST online. Aici ajungem la “logica” acelui ANTE si POST deoarece spre exemplu pe FB exista termenul de “FRIEND” . Pai daca e sa il iau “ad litteram” inseamna ca eu sa am un cont pe FB cu o retea din …prea putine persoane. Corect? Oare??? Pai atunci care ar fi sensul utilizarii FB? Cei cativa ii am in telefon deci nu vad sensul utilizarii a ceva de genul FB.

Evident ca putem filosofa pornind de la “friend request” care este o trimitere de cerere de prietenie la care eu dau acceptare sau ignorare. Daca dau acceptare inseamna ca te accept ca si prietenul meu, nu?

Da, mediul online nu este unul “sigur” dar iti poate oferi sansa de a cunoaste oamnei cu adevarat deosebiti oameni care…. altfel cum ii cunosteai daca nu dadeai ACCEPT sau daca nu TRIMITEAI TU cerere de prietenie. Acuma evident ca si acesti “FRIENDS” se impart in categorii in functie de… sa zicem cantitatea de comunicare dintre voi. Tot asa de bine poti descoperi oameni care sa iti devina prieteni cu caracteristici “traditionale”. Ceea ce vroiam sa spun este ca eu a trebuit sa REGANDESC termenul de prieten tinand cont de faptul ca a aparut o noua tehnologie care permite SOCIALIZAREA.

De foarte mult timp nu prea mai dau accept pe FB vrand ca prietenii sa aiba o sansa de a fi la fel cum au fost sau mai bine pozitionati.

Din punctul meu de vedere lumea virtuala este foarte asemanatoare cu cea nonvirtuala, restul depinde de fiecare.

Stiti ca fiecare om mai are si fantezii, iar eu nu fac exceptie. Una din fanteziile mele este aceea de a avea parte de oameni faini, prietenii adevarate care rezista in timp. Mda, inca sunt un visator. Cred ca eu sunt ceea cineva denumea ca APOCALIPTOPTIMIST.

Ne doresc sa avem parte de prietenii adevarate.

Va doresc tot ce poate fi mai bun in lumea asta.

© Drepturi de autor - Terapie cu energie | Disclaimer