Zeciuiala

Personal mult timp nu am stiut de zeciuiala, fie ca nu am auzit de ea fie ca nu am bagat in seama informatia. Nu cu foarte mult timp in urma pentru prima data informatia a ajuns la mine in forma pe care sa o si receptionez real, iar apoi am si luat in serios ideea de zeciuiala si m-am interesat ce este cu ea. De data aceasta nu ma refer la zeciuiala cunoscuta ca uium dat la moara sau la muncitori ca plata in natura ci la zeciuiala data de buna voie. Nu am cum sa ignor in totalitate situatia economica cu care ne confruntam asa ca eu am sa va dau cateva repere iar mai apoi fiecare cum considera si poate. Zeciuiala se refera la a da 10% din venit sau profit, ideea este sa oferi ceva celorlalti eu adaugand: in scop pozitiv si benefic.

Inainte ca cineva sa se supere sau sa inteleaga gresit am sa mentionez ca nimeni nu ne poate obliga sa facem ceva, daca vrem – bine, daca nu vrem – iarasi bine si, la zeciuiala cu atat mai mult ideea este sa dai pentru ca tu asa simti sau tu asa vrei nu pentru ca te bate la cap cineva mai mult sau mai putin drag.

Mai apar unele intrebari cum ar fi:

  • De ce sa dau?
  • Cui sa dau?
  • Cum sa dau?
  • Unde sa dau?
  • Cand sa dau?

Poate ca nu aveti aceste intrebari si ar fi perfect asa dar in caz ca aveti unele dintre ele, am sa incerc sa va dau cate un raspuns sper destul de acceptabil.

La intrebarea „de ce sa dau?„, un raspuns este acela ca pot face bine prin acest gest al meu. Exista in intelepciunea populara o expresie care spune asa: ” Bine faci, bine gasesti”. Un raspuns poate mai usor de acceptat pentru noi este acela ca „daruind vei dobandi”. Cu scuze pentru obiceiul de a sari de la o idee la alta am sa mentionez ceva util si important: zeciuiala nu se calculeaza neaparat aplicand rigid 10% din venitul in bani ci poate fi oferita si in natura/produse si in servicii si in ceva util cuiva. Spre exemplu eu am oferit uneori terapie gratuita prin intermediul acestei pagini lucru care putea sa nu fie vazut bine sau sa nu fie inteles. Ei bine oferind acele terapii gratuite eu am ajutat cateva persoane, am oferit posibilitatea ca cineva care nu era familiarizat cu acest gen de terapii sa poata afla despre ce este vorba fara sa il coste ceva sau sa beneficieze de terapie cand avea nevoie si prin aceasta am dat zeciuiala.

Revenind la intrebare dece sa dau si raportandu-ne la alternativa cu obiecte, raspunsul este: pentru ca activez una dintre legile acestui univers si anume legea vidului care ne spune sa fac loc pentru a atrage noul. Concret , daca eu am haine care mi-au ramas mici sau nu mai imi place acel stil vestimentar…pot sa le ofer cuiva care are nevoie si atunci acel cineva / acei cineva au ceva ce le lipsea iar eu am facut loc pentru nou.

La intrebarea „cui sa dau?” cel mai bun raspuns este: cui are reala nevoie. Putem sa dam unei familii nevoiase, unui copil care se uita cu jind la ghereta cu langosi… Sunt sigur ca putem sa gasim cui sa dam.

La intrebarea „cum sa dau?” raspunsul este cu dragoste, atat cat pot si ceea ce pot. Daca sunt o persoana cu venituri mari si foarte mari – pot sa dau cei 10% in bani, din venituri cu marea bucurie ca am de unde sa dau. Daca sunt crescator de pasari , la sat, pot sa dau cu drag fie carne unei cantine pentru saraci fie sa gatesc in plus si sa dau saracilor din mancare. Daca nu am nici bani nici produse pot sa ajut cu drag pe cineva la ceva ce ma pricep fara sa ii iau bani, pot sa dau din timpul si bunatatea mea lasand gravida sa treaca inaintea mea la coada de la …, pot invata copilutii vecinilor cum sa isi faca o sorcova sau o undita… orice cu drag.

La intrebarea „unde sa dau?” raspunsul este: pot sa dau unor orfelinate, unor case de batrani, unor spitale sau scoli. Si acum o alternativa utila insa pentru unii poate ceva mai putin inteleasa: la o biserica. Unii dintre noi avem o parere nu excelenta despre unii preoti insa exista multi preoti cu har care chiar fac bine in jur. Stiu preot care are cantina pentru nevoiasi, stiu preot care investeste in biserica si in oameni…atat la sat cat si la oras si exemplele pot continua.

La intrebarea „cand sa dau?” raspusnul cel mai bun este: atunci cand pot si atunci cand vad ca cineva are mare nevoie. Evident are legatura si cu puterea mea financiara. Pot sa incep cu a da 10% din al 13 lea salar spre exemplu. Cred ca cea mai importanta parte este aceea sa decid sa incep sa dau ceva, chiar daca mai putin si mai rar insa… sa dau sau sa fac.

Parerea mea este aceea ca si zeciuiala este o alegere a noastra pe care ne-o asumam sau nu.

Va doresc sa aveti parte de tot ce este mai bun!

© Drepturi de autor - Terapie cu energie | Disclaimer