fbpx



Masa – Beneficiile si riscurile ei

Dupa cum deja stiti, noi obisnuim sa ne intoarcem cu atentia si discutia asupra acelor lucruri pe care de mult prea multe ori oamenii le ignora si care ar putea sa ne fie de un real folos.

De aceasta data ne referim la “Luat masa” sau mai simplu spus, la mancat. Aparent unul din cele mai simple lucruri, pe care il facem zilnic si asta de mai multe ori – pana aici totul este bine, asa ca haideti totusi sa ne uitam putin mai atent. Astazi vom analiza putin doua aspecte:

  1. Beneficiile si riscurile raportate in primul rand la mine si indirect la atii si
  2. Beneficiile si riscurile si la mine, dar in special la NOI ca si cuplu (casatorie, iubiti etc)

Sa le luam in ordine:

1. Cand spun beneficii raportate la mine am in vedere modul in care ma raportez eu ca persoana la mancat. Prea multa lume a ajuns sa manance grabita, cu gandul in alta parte sau verificand telefonul in timp ce mananca, lucruri care ne sunt contraproductive. Este necesar sa intelegem cat este de important sa eliminam factorii perturbatori in timpul mesei; orientalii aveau o expresie care suna asa: “ Cand mananci – multumeste-te sa mananci”. In functie de obiceiurile familiei, avem in general doua variante corecte:

a) atunci cand mananc sa fac doar asta, fiind cu toata atentia mea focusata pe mancare si pe procesul de a manca

si

b) daca familia s-a obisnuit sa povestim la masa – alegem ceva pozitiv, refuzand barfa sau discutiile negative. Avem nevoie sa fim prezenti cand mancam si pe cat se poate, sa mestecam mancarea de mai multe ori inainte de a o inghiti si nu doar sa muscam o data si sa inghitim ce am luat cu tacamul, ca pe medicament. Pe cat este de important ce anume mancam, pe atat este de important cum mancam.

Spuneam ca are legatura in mod indirect si cu ceilalti, pentru ca eu atunci cand decid sa mananc in varianta (a) voi putea detertmina si pe altii sa respecte alegerea mea si chiar sa decida sa faca la fel, chiar daca pentru inceput vom manca in stilul (b)

Ca parinti avem si mai mare responsabilitate sa ne formam copilutii in directia buna pentru ei, obisnuindu-i de mici cu modul optim de a manca, pentru a putea beneficia de un plus de sanatate.

2. La acest punct am sa amintesc acel obicei observat in mai multe culturi si anume obiceiul de a lua masa impreuna cu familia. Aici avem doua notiuni de familie:

a) Familia in sensul larg al cuvantului si aici ne referim mai ales la mesele organizate de sarbatori, cand se aduna toate generatiile cu cat mai multi membrii prezenti la masa. Aici intra sarbatorile mari : Pastele, Craciunul, Anul Nou, plus zilele de nastere, onomasticile, etc

b) Familia in sensul restrans si anume sot – sotie – copii, care sa fie prezenti macar la una din mesele de peste zi, zilnic sau cat mai des posibil. Desi multe din lectii ne vin din orient, occidentul este si el plin de intelepciune, fie ca vorbim de mesele cu o gramada de oameni specific si bine pastrate la italien, fie ca vorbim de meleagurile noastre unde pe vremuri familia in sensul larg se aduna mult mai des, profitand de toate ocaziile pentru a manca impreuna. Este extrem de important sa mancam impreuna, pentru ca acest obicei uneste oamenii si consolideaza relatiile intre membrii familiei. Obiceiul de a manca impreuna este benefic nu doar in cazul familie in sensul larg sau a familiei in sensul restrains, ci si la doi indragostiti sau in domeniul afacerilor. Imi amintesc de un curs de acum mult timp, cand studiam parti de marketing si management, ca ne povestise profesorul despre acentul pe care il punea pe partea de buget alocata mesei cu partenerii de afaceri, considerand acest segment mai important decat multe alte sectaoare de marketing-management.

Daca sunt la inceputul relatiei de cuplu, este extreme de important sa mancam impreuna ori de cate ori avem ocazia, sa mancam impreuna in acelasi loc, pentru a suda relatia si a-i oferi o sansa in plus de a fi o relatie viabila. Si inca ceva: nu este atat de important unde si ce mancam, cat cum si daca o facem impreuna. Daca impartim un iaurt cu corn pe o banca in parc cu iubita/iubitul sau mancam o cina sofisticata in restaurantul cel nou in voga… este acelasi lucru, atata timp cat o facem impreuna si o facem cu drag. Totul se aplica si la prietenii. Aici imi amintesc de prieteni foarte dragi mie si de perioada in care mergand pe distanta mai lunga cu masina, opream undeva in drum sa luam cate ceva de la o alimentara ca apoi sa tragem pe dreapta la marginea campului si sa improvizam un festin pe capota masinii – prietenia noastra era una puternica in acea perioada. Si sa nu va vina idei legat de preferintele culinare, ca nu tine: ma uit la mine si iubita mea – ea vegetarian convins, eu mai savurand si cate o friptura, faptul ca mie nu imi prea plac ciupercile, iar ea nu se atinge de carne, nu inseamna ca nu putem manca impreuna fara ca pe ea sa o deranjeze carnea din farfuria mea sau eu sa dau ochii peste cap privind ciupercile ei. Iar daca cumva nu suportati deloc o anumita persoana… straduiti-va sa o tolerati, iar daca nu merge nu renuntati la a manca impreuna cu alte persoane dragi voua.

© Drepturi de autor - Terapie cu energie | Disclaimer