fbpx

Gratuitățile = țeapă sau bucurie?

Am observat că multă lume are o părere proastă despre gratuități, tratându-le cu reticență.

Ei bine și atunci când vine vorba de gratuități, ca și în multe alte cazuri s-a distrus piața și s-a abuzat de oamenii deschiși în gândire și abordare.

Scriu aceste rânduri pentru că noi mai oferim și gratuități și vreau ca lumea să vadă și alte detalii referitoare la acest subiect.

Ei bine, eu unul consider că aici se face o interpretare greșită, dearece țepe reale se pot trage mai greu. Cu mici excepții, totul se rezumă la abilitatea omului de a înțelege și de a trece PESTE RUȘINE. Dap, eu unul consider că o mare provocare este și rușinea.

Dar să o luăm cu începutul.

În general, lumea îți oferă ceva în ideea unui “flavor”, cum spune un prieten, adică îți oferă o mostră, iar dacă tu vrei mai mult, cumperi mai mult , dacă nu vrei, nu cumperi. Și uite așa am ajuns, după părerea mea, la primul aspect de avut în vedere:

  1. În general, nimeni nu te poate obliga să faci ceva ce tu nu vrei să faci! Așa că relax.
    Spre exemplu, se oferă un seminar gratuit pe o anumită temă. DA, cel care ofera speră că îți place și vrei mai mult, cumpărând ulterior și un workshop. DAR acel cineva NU prea te poate forța să cumperi acel workshop, tu putând să te multumești cu seminarul gratuit și atâta informație cât ai primit acolo. Mulțumești și pleci.
    Sau, spre exemplu noi am oferit ședințe de masaj gratuit, în care am combinat frumosul cu utilul: am oferit ceva incât omul să știe dacă îi place sau nu și implicit daca mai vrea și ședințe plătite sau nu. NU am obligat omul la nimic, pentru că nu aveam cum să îl/o obligăm, că nu aveam la acea vreme pistol 😛
  2. Gratuitatea uneori este oferită pentru ca tu să cumperi mai mult decât intenționai inițial = acest lucru este foarte ok, pentru că este alegerea ta daca vrei acea ofertă gen 2+1 gratis.
    Dacă oferta prevede că la doua sticle de detergent de vase, tu primești și un al treilea detergent gratuit, nu înseamnă că ai fost forțat să cumperi 2 sticle. Însemnă că tu poți să cumperi împreună cu sora sau prietena și să mai aveți câte jumătate de sticlă în plus.
    Și da, inclusiv firma parteneră ce produce cosmetice naturale, oferă astfel de promoții, iar clientul este în câștig. Dacă cumperi în loc de un ulei două uleiuri, te alegi și cu o cremă gratuită la alegere în funcție de tenul tău.
  3. Un produs gratuit sau un serviciu gratuit este de multe ori o unealtă de marketing.
    Asta înseamnă că firma care ofera plătește ea produsul. Si DA, face asta ca tu sa afli de acel produs, în speranța că îți place și mai vrei. Nu vrei = asta e.
    Și acum să trecem și la lucruri mai buhuhu.
  4. Acel produs sau acel serviciu oferit gratuit poate să fie o formă de faptă bună.
    Faptele bune sunt și ele de două feluri cu siguranță:
    – faptă bună pentru că așa simte omul să facă;
    – faptă bună pentru a răscumpăra din păcate sau a atrage un favor de la Dumnezeu sau din Univers.
    O formă a legii vidului dacă preferați. Voi ca și clienți sunteti în treacăt în acel film = NU este vorba despe voi, ci despre EI.
  5. Gratuitatea poate să fie o formă de zeciuială!
    Nici în acest caz voi nu sunteți vedete, nu este despre voi și despre a vă fenta pe voi, ci este o plată făcută de către cel ce oferă. DA, există un interes, însă nu vă privește pe voi, este între ofertant și Dumnezeu.
  6. Plata o faci, dar nu in lei.
    Sunt acele exemple în care îți este oferit X daca dai like- share- coment. Dacă accepți, ai plătit deja – stai liniștit, restul e gratis.

Cu siguranță se mai pot da exemple, dar cred ca ați prins ideea.

V-ați gândit vreodata că atunci cand refuzați ce vi se oferă = este o declarație că voi nu aveți nevoie? Și că Universul nu știe de glumă?

Aceste rânduri se doresc a fi de ajutor celor care le citesc, așa că o să vă mai dăm câteva ponturi.

Există activ un principiu foarte puternic, în acest Univers, care sună așa: Dăruind vei dobândi.

Cred că este destul de limpede că suntem îndemnați să dăruim, fiecare cât și ce putem.

Un alt detaliu extrem de important este acela că noi facem proiecții în acest Univers. Dacă trăiesc cu convingerea că gratuitățile sunt țepe = voi atrage țepe în viața mea și nu voi reuși să mă bucur de cadoruile gratuite.

Cândva am învățat o lecție dură de la unul din mentorii mei. Făcusem pe deșteptul cu acea persoană minunată referitor la preț și că e ieftin în comparație cu alte prețuri și… Rezultase că tot ce este ieftin este prost, așa că din acel moment mi-a incasat tarif dublu. Lecția asta am învățat-o acum vreo 25 de ani. Sper ca voi să învățați din greșeala mea.

Mai există un aspect referitor la generalizare. Este bine să evităm generalizările. Haideți să luăm exemplele clasice: Toți bărbații sunt porci. Vs . Toate femeile sunt curve.

Cât de aiurea ar fi să ne lăsăm, ghidați de astfel de generalizări, doar pe baza faptului că mai există și exemple din seria așa nu? Ar fi nașpa.
Cam așa și cu gratuitățile: nu generalizați, verificați fiecare situație de sine stătător.

Ne doresc înțelepciunea necesară pentru a lua decizii bune.

© Drepturi de autor - Terapie cu energie | Disclaimer