Multa lume a auzit de recunoastinta, insa putina lume o aplica la modul real si consecvent, asa ca imi permit sa spun si eu cateva cuvinte despre acest subiect, cuvinte care sper sa va dea de gandit.
Multi dintre cei care am auzit de recunostinta, am auzit si de “Thanksgivingul” americanilor. Este un subiect tot mai controversat sarbatorirea chestiilor aduse din alte tari. Ei bine, eu unul am sa incep de la acest aspect pentru a explica ce este cu aceasta recunostinta, folosindu-ma de (poate cam dur spus) repulsia unora fata de Thanksgiving Day. Daca va intrebati de ce pornesc de la acest punct, explicatia este simpla: Thanksgivig, in marea acceptiune, este sarbatorit in a patra zi de joi din luna noiembrie; asta pe de o parte, iar numarul mare al celor care sunt contra este un semn clar de necesitatea, clarificarilor pe de alta parte. Primul meu impuls a fost acela de a porni de la definitia termenului “recunostinta”, asa ca asa am sa fac, mai ales ca insasi definitia ne da indicii suplimentare.
In conformitate cu domnul dex, termenul este definit in felul urmator:
“RECUNOȘTÍNȚĂ, recunoștințe, s. f. Obligație morală pe care cineva o simte față de cel ce i-a făcut un bine; recunoaștere a unei binefaceri primite, gratitudine.”
Aici exista o bifurcatie de drumuri:
Aspectul care imi spune ca ar fi ok sa simt o recunoastere pentru cele primite;
Aspectul care risca sa ma blocheze, multi devenind refractari la idea de obligatie, pe principiul “Nimic nu este obligatoriu/ Nimic nu trebuie”.
O sa pornesc de la punctul 1 si o sa-l amestec cu repulsia fata de “Thanksgiving”. Insasi educatia primita in copilarie ne indeamna sa multumim pentru acel ceva primit, ceea ce inseamna efectiv sa fim recunoscatori.
POATE
Atunci cand ne manifestam dur impotriva acelui “Thanksgiving Day” este un moment perfect din seria asa NU si o sa explic si de ce vad eu asa lucrurile. O sa merg pe schema tehnica din unele bancuri cu varianta DA sau NU pentru rezolvarea problemelor(
Ati auzit pana acum de “Thanksgiving Day” ?
Daca NU ati auzit: problema rezolvata – o sa auziti acum o varianta utila a acestui aspect.
Daca DA, urmeaza o alta intrebare:
Sunteti impotriva sarbatorii “Thanksgiving “?
Daca NU : problema este rezolvata.
Daca DA, exista o alta intrebare:
Sunteti recunoscatori ca exista acest “Thanksgiving” ?
Daca raspunsul este DA: problema rezolvata.
Daca raspunsul este NU… Lasand schema si devenind ceva mai serios, am sa va spun cum sta treaba invocand un principiu de baza din Universul acesta in care traim noi:
“Atunci cand suntem recunoscatori atragem tot mai multe lucruri pentru care sa fim recunoscatori”
Din acest principiu rezulta doua aspecte clare, pe care totusi o sa le numesc si eu aici:
Cu cat sunt mai recunoscator pentru ceea ce am, imi cresc sansa sa atrag tot mai multe lucruri pentru care sa fiu recunoscator, iar acest lucru , noi romanii , il stim si din intelepciunea populara, care confirma acest principiu cu zicala “ Nemultumitului i se ia darul”;
Al doilea aspect uneori mai putin evident: de ce sa imi dea mie universul/Dumnezeu mai multe lucruri bune cand eu nu stiu sa ma bucur si sa fiu recunoascator nici pentru ceea ce am si … atunci resping ceea ce as putea primi.
Revenind la repulsia pentru Thanksgiving: cei care sunt impotriva acestei zile si a acestui obicei, de unde anume ati aflat de existenta acestei zile a recunostintei, atata timp cat este specifica altor popoare si nu noua romanilor???
Unul din posibilele raspunsuri este “De pe Internet” si atunci apar cateva intrebari:
Aveti internet? (este evident, si totusi…)
Cum va conectati la internet? Probabil prin computer sau printr-un smartphone.
De unde stiti sa folositi internetul? Probabil de la un curs sau ati descoperit butonand, etc.
De aici rezulta urmatoarele :
- aveti internet si il luati drept implicit sau firesc , fara sa stiti ca in Romania internetul este de o calitate mai buna fata de multe alte tari mai dezvoltate decat noi ;
- aveti computer sau smartphone, chestii care pentru o mare parte din oamenii planetei sunt un lux;
- ati avut acces la un curs care sa va invete sa lucrati pe calculator, ceea ce din nou este un privilegiu pe care multi nu il au SAU aveti un grad ridicat de curiozitate si inteligenta care v-au permis sa descoperiti cum se foloseste tehnologia.
Toate cele enumerate ne indica faptul ca daca ne aflam printre cei ce se regasesc in descriere… NU stim/putem sa ne bucuram. Iar acest NU stiu/NU pot este un mecanism ce se manifesta nu doar legat de o parte a vietii mele, ci in multe alte aspect ale vietii mele si ma va face o persoana… hai sa spunem doar mai trista.
Daca am aflat de acea zi dintr-o revista, este cam aceeasi chestie: am auzit de existenta acelei reviste, am avut bani sa o cumpar, am terminat suficiente clase la scoala incat sa o pot citi, etc.
Spuneam de oamenii care nu stiu / nu stiu suficient sa se bucure, categorie care imi este atat de cunoscuta, pentru ca eu insumi inca fac parte din aceasta categorie si inca muncesc la mine sa schimb in totalitate acest aspect.
Nu este sanatos sa nu stim sa ne bucuram, fie ca este vorba de reusite mari sau de chestii aparent minuscule. La fel nu este ok sa luam lucrurile ca fiind implicite, cum ar fi: faptul ca femeia e normal sa gateasca, sa spele rufe, sa calce rufele, etc. NU, nu este implicit ca iubita/mama/sora/fiica sa faca treaba X, ci este ceva pe care ele il fac pentru noi ca pe un favor, ca un act de iubire si atunci ar fi normal sa spunem noi ca barbatii ,un simplu, dar magic MULTUMESC. Cu alte cuvinte SA FIM RECUNOSCATORI.
Pentru ca acest site este unul de terapie cu energie am sa va mai dau un exemplu specific: atunci cand suntem recunoscatori, ne crestem vibratia si nivelul energetic. Si cand spun asta ma refer la legea atractiei si la acele instrumente numite diapazoane si triangle, care intr-un experiment s-a demonstrat ca intr-o incapere plina cu instrumente triangle de diferite marimi, primele care vibreaza sunt cele identice cu sursa sunetului emis. Atunci cand avem o vibratie crescuta atragem lucruri de vibratie mai mare decat atunci cand suntem intr-o vibratie joasa.
Ganditi-va la urmatorul aspect: cand a fost ultima data cand dumneavoastra ati fost recunoscatori pentru ceea ce aveti (pentru mai multe pe care le aveti)???
Ma uitam la o postare a cuiva din lista mea de prieteni care a postat o fotografie in care aparea o fata langa lemne de foc, iar poza era denumita “ Viata la tara”. Intrebarea care mi-a trecut prin minte a fost “ Pe buuune?” De ce aceasta intrebare? Simplu: pentru ca exista orase destul de mari in care nu mai exista incalzire centrala ca pe vremuri si nu exista gaz si in care e nevoie sa gasesti alternative de incalzire, de genul cuptoarelor cu lemne sau chestiilor electrice. Si atunci ma intreb: cati dintre noi nu suntem constienti de luxul de a avea o centrala pe gaz? Si implicit a faptului ca ar fi bine sa ne bucuram cand avem acea central si sa fim recunoscatori.
Facem alegerea mai putin potrivita de a ne raporta mereu la cei care sunt mai sus ca noi, fara sa tinem cont ca mai jos decat noi sunt foarte multi; si acum ma refer doar la statut financiar, social chestii pragmatice, nu ca suflet.
Recunostinta poate fi privita ca o chestie pragmatic utila sau ca o practica spirituala sau… Oricum decidem sa privim recunostinta, ar fi foarte util sa o practicam in mod regulat sau macar foarte des si nu doar la o zi ca Thanksgiving Day.
Va recomand sa nu mai luati lucrurile ca implicite ci sa fiti recunoscatori ca le aveti, fie ca este vorba de o casa a voastra, un loc de munca, o sanatate buna, un copil intelligent, niste picioare superbe, niste bicepsi foarte bine dezvoltati si definiti, supa la pranz sau orice altceva fie el/ea obiect, context sau persoana.
Va multumesc ca va numarati printre cei care au ajuns la noi pe pagina, va multumesc ca cititi aceste randuri, va multumesc ca ati apelat la serviciile noastre.
Suntem recunoscatori ca existati si ca noi am ajuns in preajma dumneavoastra!