Aceasta este o postare atât pentru discipolii noștri, cât și pentru oricine dorește să meargă pe o cale spirituală, mai ales dacă dorește să meargă alături de noi. Voi folosi câteva exemple din seria “ De la lume adunate şi-napoi la lume date “și o povestioară zen.
Din pacate pentru cei care au decis să meargă pe o cale în ultimii ani, în ziua de astăzi nu mai functionează principiile de altă dată, de genul să îți crezi orbește maestrul/medicul, etc. Nu mai funcționează, pentru că este plină piața de tot felul de personaje care știu bine să vândă și….aș spune și atât doar că ar fi prea simplu pentru că dacă nimerești maestrul sau terapeutul/medicul nepotrivit o iei în freză. Și poți să o iei în freză rău de tot.
Sunt conștient că noi oamenii generalizăm și prin urmare și eu mă aflu în categoria celor aflați pe piață și omul se poate întreba: ei bine de ce să te cred pe tine că ești altfel? Foarte bună abordarea și, deși mi-ar plăcea ca oamenii cu care lucrăm noi să ne creadă, o să vă dau și eu același sfat pe care l-a dat demult Budha. Sfatul sună așa:
“Să nu crezi nimic din ce ai citit sau ai auzit, chiar dacă am spus-o chiar eu, dacă nu este în acord cu propria ta gândire şi cu propriul tău bun simţ. “
Sfatul meu este să aveți la voi gândirea VOASTRĂ și un bun simț ascuțit. Vă recomand chiar să nu ne credeți ȘI SĂ VERIFICAȚI ÎN PRACTICĂ. Însă vreau să verificați prin mintea proprie și nu prin ideile implementate de X și Y pe care l-ați crezut.
Și aici ajungem la povestioara zen:
A fost cândva în Orient un mare maestru Zen, renumit și respectat, atât în zona unde locuia, cât și în depărtări. Era renumit pentru că avea multă înțelepciune și sfătuia bine oamenii și avea darul de a se face înțeles de fiecare om. La un moment dat, când maestrul avea deja o vârstă, a venit în zonă un maestru tânăr care era convins că el deține adevărul și a decis să meargă la marele maestru să vadă ce poate, motivând că vrea să învețe. (o să scurtez povestea) Maestrul bătrân îl poftește înăuntru și îl servește cu ceai. În momentul în care maestrul turna ceaiul în cana musafirului, nu s-a oprit când ceaiul a ajuns aproape de margine, ci a continuat să toarne, ceaiul curgând peste margine, umplând și farfurioara… Maestrul i-a spus apoi musafirului său că întâi este nevoie să își golească ceșcuța și apoi poate merge mai departe.
Pentru voi cei care recent ați intrat pe o cale sau doriți să mergeți pe o cale, marea provocare este în a goli ceșcuța și a putea discerne calitatea “ceaiului” ce vă este turnat. Voi aveți două provocări:
- Să vă goliți ceșcuța
- Să verificați dacă vă este turnat ceai bun sau vreo poșircă.
Scriu aceste rânduri în urma unei experiențe recente cu un client și având la bază o experiență cu un omuleț drag mie. Atât aceste două cazuri, cât și altele, NU au reușit în primul rând să își golească ceșcuța, iar în al doilea rând, ca urmare a faptului că deja băuseră pălincă în loc de ceai, nu mai puteau discerne adevărul de fals și falsul de adevăr.
Spuneam că dau exemple “ De la lume adunate şi-napoi la lume date “…
Copil fiind, ai mei au decis să pună o mască nouă la chiuveta de bucătărie așa că au cumpărat masca la magazinul de mobilă, iar apoi au chemat un meșter să o instaleze pentru a fi siguri că e pusă bine. A venit meșterul, a tot măsurat-muncit-măsurat-modificat…curgeau apele pe om de cât de mult lucra. La un moment dat spre final le spune meșterul părinților mei “Dacă știam cât de mult am de modificat la masca asta nouă din magazin, vă făceam eu una gratis”
Ulterior când am fost deja adult, stând undeva la o coadă, am văzut un afiș al cărui text mi-a rămas întipărit în memorie: “ Cu omul neșcolarizat te lupți puțin și ai scăpat, dar duci o luptă colosală cu prostul care are școală “
Inclusiv ca și client e nevoie să gândești, să vezi dacă pare logic ceea ce îți spune terapeutul sau bate câmpii.
Societatea din ziua de astăzi forțează lumea să recurgă la măgării, iar omul de rând ajunge victimă. Îmi amintesc că pe vremuri marketingul mai avea și parte în care ceva bun îl făceai cunoscut ca să fie cumpărat; acum, mult prea mult se vand minciuni frumos colorate.
Vă este util să înțelegeți că fără o bază nu aveți cum să obțineți rezultat bun si durabil. Spiritualitatea si ezoterismul sunt simple, unii doar le complică extraordinar de mult.
Noi românii avem o expresie populară care sună așa: Buturuga mică răstoarnă carul mare.
O să vă dau un exemplu cât se poate de concret:
Dacă avem un bolnav diagnosticat cu cancer, avem clar 3 variante de abordare = 1. Chimio/radio, 2. Terapii complementare de orice fel (aplicate exclusiv de terapeut), 3. Explicarea omului cât de importantă este iertarea și recunoștința la care el/ea adaugă decizia și aplicarea.
Ei bine voi pe care ați paria banii?
Eu unul pe varianta 3 în primul rînd!
Evident, 3 poate fi combinat cu oricare din celelalte doua, sau cu ambele. 1 fară 3 = nu funcționează real, 2 fără 3 = poate funcționa, dar nu în totalitate.
Dacă se poate alege, aș alege 2+3. Imaginați-vă o casă pe care vreți să o faceți cu 2 etaje. Puteți construi direct etajul 2? Noup. Puteți construi direct etajul 1? Noup. Aveți ne voie de o fundație bună.
Când vă decideți să apelați la noi, dacă credeți că nu puteți renunța la ceea ce știți și să faceți ce vă spunem noi…căutați pe altcineva. Noi construim cu fundație puternică.
Faptul că deținem tehnici avansate și unele complicate, nu ne schimbă atitudinea și abordarea situației, iar la voi o să ajungă ceea ce este necesar, condensat cât mai simplu, fără ca asta să știrbească din eficiență. Dacă totuși vă plac zorzoanele alambicate, frumos colorate… vă recomandăm să căutați alți terapeuți.