fbpx

Paradigma urarii de La multi ani de Sf. Maria

Sf. Maria si urarile – corect sau gresit?

Pentru ca este Sf. Maria si exista dileme despre corectitudinea vs greseala urarii de „La multi ani” in aceasta zi, va propun un exercitiu mentalo-spiritual, unul care sa provoace la activitate (a privi mai in profunzime), atat pe cei care sunt in partea logico-rationalului fiind foarte ancorati in mental, cat si pe cei care sunt in partea care pune accent pe spiritualitate, dar si pe cei care sunt in ambele categorii.

Calendaristic vorbind suntem in ziua de Sf. Maria (avem una „mica” si una „mare”), asa ca tot fiind acest moment „Adormirea Maicii Domnului” am sa fac putin pe avocatul punctului de vedere pozitiv.

De ceva timp (foarte ) recent exista surse si oameni care cu mai multa sau mai putina vehementa critica si acuza pe cei care, in 15 august, ureaza „La multi ani” celor cu nume de Maria, Marin, Mariana, Marian si pe cei care sarbatoresc atunci ziua numelui. Cunosc oameni care critica fara sa aiba ceva in comun cu religia sau spiritualitatea, dar cunosc si oameni care sunt implicati in spiritualitate, asa ca am decis sa discutam pe „limba” tuturor.

Inainte de a continua, am sa fac cateva mentiuni:

  • numele (evident prenumele) uneia din bunicile mele este Maria,
  • una dintre verisoarele mele poarta numele ce are legatura cu Sf. Maria,
  • cea pe care am considerat-o de mult timp ca pe sora mea, se numeste Mariana,
  • o domnisoara pe care o consider fiica mea de suflet…

toate au numele legat de Sf.Maria, asa ca eu pot foarte bine sa fiu… ei bine pot sa fiu considerat obiectiv sau subiectiv sau doar enervant, ca o sa propun o schimbare de schimbare de paradigma (nu, nu am gresit, ci am scris exact ce vroiam sa spun).

Cum spuneam, multa lume critica si acuza sau doar este bulversata si nu stie ce sa mai creada sau cum sa mai faca. S-a afirmat inclusiv ca este mare pacat sa spui acea urare in aceasta zi.

Haideti sa o luam bucata cu bucata, ca asa este cel mai bine.

Pentru a nu ne complica inutil, haideti sa excludem pentru o clipa posibilitatea reincarnarii si sa ne limitam la ce spune acum biserica si ceea ce considera multi ca fiind corect. Spun sa excludem ideea reincarnarii, pentru ca ea exclude tristetea referitoare la moarte si asa ar cadea toata teoria cu greseala urarii.

Biserica Ortodoxa praznuieste Adormirea Maicii Domnului in fiecare an pe data de 15 august. Deasemenea, Biserica Catolica cinsteste aceasta sarbatoare in aceeasi zi.

Sunt surse si persoane care spun ca fiind Adormirea Maicii Domnului este o zi trista, o zi de doliu si de aceea sa nu se sarbatoreasca sau sa nu se ureze „La multi ani”. Dragii mei haideti sa ne referim (pur didactic) la teoria care pe unii ii sperie si anume ca dupa moarte (adormire), unii ajung in Rai, iar altii in Iad: ok, pentru un muritor de rand care este plin de pacate, inteleg frica, dar aici este vorba de o entitate de lumina, de o persoana care si-a pastrat fecioria, despre o persoana care a fost plina de iubire si de credinta…credeti ca o astfel de persoana risca sa ajunga in Iad? Noup, nu are cum. Dar haideti sa o luam cu argumente mult mai obiective: atunci cand Hristos Dumnezeu a hotarat sa o aduca pe Maica Sfanta sa fie cu El, a fost trimis Arh. Gavril, cu trei zile inainte ca fecioara sa moara, sa ii transmita cuvintele lui Hristos: „Acestea zice Fiul tau: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeste cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viata cea nemuritoare”. Se spune ca “Fecioara Maria, cuprinsa de dor, s-a bucurat de faptul ca isi va revedea Fiul” Si atunci, daca pentru Fecioara Maria a fost o bucurie faptul ca o sa plece alaturi de fiul ei, daca pentru Hristos a fost o bucurie sa o aiba din nou pe Maica langa EL, de ce am vedea noi asta ca pe o durere si o tristete? Ok pot sa inteleg tristetea oamenilor ca nu o vor mai avea langa ei intrupata, insa Ea de acolo de langa Hristos face cu mult mai multe pentru noi si in plus ea este fericita ca este alaturi de EL.

Dragilor Fecioara Maria este o entitate de lumina, una plina de iubire, nu are cum sa fie vorba de dureri sau tristeti. Hai sa o luam altfel: credeti ca Fecioara si-ar fi dorit sau isi doreste ca noi sa fim suparati ca s-a dus alaturi de fiul ei iubit?

Unii invoca faptul ca preotul X ar fi spus ca e pacat sa spui „La multi ani” celor care au ziua de Sf. Maria in august si ca trebuie sa nu fie veselie… ei bine in unele locuri este hramul bisericii si ruga in acea zi. Biserica sarbatoreste acea zi ca pe una pozitiva, ca Maica a ajuns din nou langa Hristos si ne ajuta din ceruri.

Acum e ceva mai clar cum sta treaba?

Va mai pot da si un alt argument si anume cuvintele parintelui Arsenie care a spus „De dincolo am sa va ajut mai mult”.

Astazi este „Adormirea Maicii Domnului” , nu am prea vazut niciunde in textele religioase sa scrie „Moartea”, deci era o „adormire, nu o moarte, adica fara durerile mortii”.

Tind sa va propun sa ne raportam inclusiv la alti termeni, cum ar fi „a comemora” si „a praznui” si sa vedem care este termenul utilizat initial si in textele vechi ; o sa observam ca a fost folosit praznic si nu comemorare, al doilea fiind mai putin folosit.

Eu sunt o persoana logico-rationala, sceptica…asa ca m-am consultat cu un preot inclusiv anul acesta (am spus preot nu alt termen, unul din aceia care isi fac treaba bine si cunsoc lucrurile asa cum sunt ele) si mi-a confirmat ca este asa cum vad eu lucrurile.

Am vazut articole de genul “Greseala pe care o fac toti romanii […]” si am intalnit si formularea ca este „mare pacat„; haideti sa privim atent si acest aspect.

Personal cand am decis sa ma spovedesc prima data, ca adult, am facut-o ca la carte (atat la propriu, cat si la figurat) ; duhovnicul meu mi-a dat sa citesc un „ghid” referitor la spovedanie, mai exact era o carte cu tot ce era necesar sa fie stiut si m-a pus sa fac pregatirile in liniste cu creion si cu hartie. Erau descrise inclusiv tipurile de pacat, gravitatea pacatelor…. Ceea ce vreau sa va spun este faptul ca nici in acea carte nu am intalnit acest pacat si nici preotul nu mi-a spus de el, asa ca am un motiv in plus sa va propun sa nu va mai agitati cu greseala/pacatul de a face o urare de Sf. Maria (fie ea mica sau mare).

Traim intr-un loc si intr-o perioada in care se mai si fura, loveste, insala, injura, blesteama si multe altele, care sunt unele un real pacat, iar noua ne este frica de imensul pacat de a spune cuiva „La multi ani”? Asta sa fie cel mai mare pacat al nostru, ca am facut o urare in 15 august de Sf. Maria.

Am stat si m-am gandit cand am observat prima data aceasta teorie cu greseala de a ura in 15 august si nu imi amintesc sa fi observat astfel de mentiuni cu mai mult de 3 – 4 ani in urma, dar nu exclud posibilitatea sa fi aparut mai demult. Imi amintesc insa explicatiile bunicii Maria (care fizic nu mai este printre noi de ani buni), referitoare la un obicei din popor in care se avea in vedere care este femeia mai in varsta din familie pentru a se stabili care isi serbeaza ziua de Sf. Maria mica si care de cea mare, cand erau mai multe Marii in acea familie.

Mi-ar fi placut ca teoria cu greseala de a face urare in 15 august sa aiba mai multe argumente si nu doar ca atunci a murit fecioara si trebuie sa fie tristete, pentru ca aceasta teorie nu prea are legatura cu spiritul crestin.

Nu mi-am propus sa convertesc pe nimeni la o anumita teorie, ci doar sa propun o schimbare a unghiului din care privim si o analiza ceva mai intensa decat varianta superficiala.
Pentru toti aceia dintre dumneavoastra care purtati nume ce are legatura cu Sf. Maria va urez „La multi ani” si toate cele bune!

© Drepturi de autor - Terapie cu energie | Disclaimer