O discuție recentă avută cu unul din discipoli m-a făcut să decid să scriu câteva cuvinte despre un subiect ce a cam trecut prin mintea multora. Se pune problema dacă lucrurile sunt bătute în cuie sau pot fi schimbate în direcția dorită?
Ei bine, astăzi o să discutăm din prisma creștinismului și nu din prisma karmei și a altor aspecte.
Eu unul zic ca e de bine.
Inclusiv în textul religios există mențiuni de genul: ” În cartea ta stă scris și ceea ce încă nu este făcut.” Și atunci crește riscul să considerăm că predestinarea este regula dominantă.
Cu toate acestea, libertatea omului ca ființă morală și spirituală apare și în Vechiul Testament și în Noul Testament.
Uneori noi oamenii tindem să fim descurajați, ba chiar să cădem în deznădejde ceea ce este chiar păcat.
Vestea bună este aceea că acest aspect apare și datorită faptului că întunericul ne “ajută“ să fim mai leneși decât in mod normal și atunci dacă totul ar fi bătut în cuie, nu ar mai trebui să facem nimic și am putea doar să ne lamentăm și să dăm vina pe Univers că nu este de gașcă.
Dacă ne ducem cu gândul în vremea lui Adam și Eva o să observăm că și acolo a fost clară libertatea oferită creației: știți voi povestea cu mărul și faptul că le-a fost spus să nu mănânce din el, că o să fie bai. Puteau să nu mănânce din acel pom cum le-a fost recomandat? Puteau. Au avut libertatea de a alege? Au avut. Atât atunci, cât și acum, noi oamenii avem această libertate de a alege.
Eu uneori mai spun semi în glumă că poti alege: mărul mic sau nimic? Este tot o alegere – pot să nu vreau mărul mic.
Noi oamenii putem acționa în conformitate cu voia divină sau putem acționa împotriva voii divine.
De multe ori auzim vorbindu-se de magie neagră și magie alba, când mai corect este să vorbim despre magicieni albi sau magicieni negri. De ce? Pentru că alegerea omului, ce face cu ceea ce are – dă diferența. Cu un cuțit pot tăia alimente pentru a face mâncare, pot sculpta, pot face o grămadă de lucruri bune și frumoase, dar pot și să ucid pe cineva. Și atunci cuțitul e bun sau rău? ALEGEREA mea îl face bun sau rău.
Despre libertatea de a alege avem exemplu în Biblie, la Moise 30 cu 19: “Cerul și Pământul le iau astăzi ca martori împotriva voastră: v-am pus în față viața și moartea, binecuvântarea și blestemul. Alege viața, ca să trăiești, tu și urmașii tăi.”
Și poate și mai clar în Matei 16 cu 24: “Atunci Isus le-a zis ucenicilor Săi: – Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să Mă urmeze!”
Pe de altă parte, noi uităm că suntem creație divină și avem în noi Scânteie divină, ne comportăm ca și când am fi un nimic (și asta nu în sensul bun al cuvântului).
Aici pentru cei puternic ancorați în logico-rațional, poate apărea o dilema: cum știu eu ce să aleg, încât să aleg bine?
Patriarhul Pavle spunea ca Sfântul Vasile cel Mare a spus următoarele: “nefiind legată cu nici o necesitate, și primind de la Creator viață liberă, deoarece este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu înțelege binele, se poate bucura de el, este dăruită cu libertate și putere… poate păstra viața care îi este naturală.”
Pavle a exprimat atât de frumos ceva atât de profund: “oamenii și îngerii sunt creați ca ființe libere, dar cu nivel mai mic de libertate (a putea să nu greșești), astfel încât evoluând în bine să ajungă la nivel mai mare (să nu poată greși).”
Deși nu sunt un mare fan al tatuajelor, îmi amintesc un tatuaj al unui artist care mi-a plăcut mult. Tatuajul spunea așa: mâine astăzi o să fie ieri.
Deși noi oamenii, în majoritatea cazurilor, ne raportăm la timp ca fiind unul linear, cu trecut-prezent-viitor, există doar prezentul. Aici intervenind versurile lui Eminescu care spun așa:
“ […] Era pe când nu s-a zărit. Azi o vedem, şi nu e. […]”
Ce legătură are tatuajul cu Eminescu și cele două cu subiectul de astăzi?
Ne exprimă frumos faptul că percepem timpul ca fiind linear, cu trecut -prezent -viitor, dar in care trecutul a murit, viitorul încă nu s-a născut, iar prezentul ne scapă vederii. De fapt există doar prezentul, care este eternitatea.
Se spune că fiecare om se naște la vremea lui și are de făcut unele sarcini. Dacă omul alege o cale sau celaltă, depinde doar de alegerea proprie a omului.
Omul poate alege voia divină și poate ajunge până la nivel de sfânt.
În popor avem expresia : “Dumnezeu acționează prin oameni.” Cât de clar este uneori acest aspect.
Sunt extrem de recunoscător că mi-a fost îngăduit să am acces la bucăți de înțelepciune ale unui om ca Patriarhul Pavle. Sunt unii părinți mult mai apropiați ca vremuri de noi cei mici, care ne lasă multă înțelepciune.