fbpx

Ziua de Sf. Andrei si seara dinaintea sarbatorii

O sa încep cu două întrebări: Când ai făcut cel mai recent ceva nou? Și, cînd ai făcut cel mai recent ceva ciudat, atipic ție?

Ei bine, cu aceste rânduri, vă propun să experimentați ceva mai ciudat. Înainte de asta o să profit de moment și o să clarific un aspect care recent am observat ca uneori poate fi un blocaj.

Pentru cei din România Sf Andrei este un sfânt important deoarece Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul românilor.

Am să mai amintesc, cu dedicație pentru un omuleț drag mie, următorul aspect: Sf. Apostol Andrei și fratele său, Sf. Apostol Petru, au fost fiii lui Iona, un pescar sărac din Betsaida, mai generic spus din Galileea. Sf. Andrei este considerat și acceptat ca fiind ocrotitorul României, deși nu este român din România.

Nu o să vă dau mai multe detalii despre Sf. Andrei pentru că deja le știți, ci mă voi focusa pe celelalte aspecte.

Seara aceasta începe un moment buhuhu, se deschid cerurile, vălul dintre lumi este subțiat, sufletele celor care nu mai sunt cu noi în trup au o manifestare mai puternică în planul nostru etc.

Acest articol nu este unul din seria “Religia pe înțelesul românului suparat”, ci este o provocare la a ne testa unele limite și la a ne vârâ năsucul în lumea magicului de odinioară, ducându-ne cu gândul la vreamea dacilor. Spuneam că nu este din acea serie și datorită faptului că unele aspecte sunt la limita paganismului sau a superstițiilor. Despre superstiții o să povestim cu altă ocazie.

În credinţele poporului român, în noaptea către Sf. Andrei, pe 29 noiembrie, ies sau umblă strigoii.

În unele zone ale țării se spunea că strigoii adună din gospodării coasele și alte unelte pentru a se război între ei.

Ei bine, ți-au plăcut filmele cu fantome, cu zombi și alte cele? Fie că da, fie că nu – acum ai ocazia să fi actor într-un astfel de film virtual. Au mâncat usturoi, s-au uns pe frunte, pe piept, pe spate şi la încheieturile trupului. Când vorbim de strigoi de multe ori apare întrebarea “Ce putem face?” Ei bine, cei care intră în jocul acesta e bine să știe ce făceau înainte oamenii: au mancat usturoi, au uns ferestrele, uşile, hornurile, scările, clanţele uşilor, boii şi vacile la coarne, cleştele, toporul, etc.

Noaptea Sf. Andrei este una importantă în tradiția poporului nostru pentru vrăji și farmece. Să sperăm că nu ați supărat prea tare pe cine nu trebuia.
Acum nu mă pot abține și voi spune că poimâine multă lume se va mândri cu faptul că sunt români, mulți vor uita sau chiar renega faptul că acest popor român are multe tradiții, unele mai digerabile altele mai greu de digerat, însă prezente în trecutul și prezentul nostru de români.

O tradiție la noi la români era/este și aceea că, toţi membri familiei, mai ales fetele mari şi băieţii, seamănă grâu în câte un vas/oală sau ghiveci cu pământ. Aceluia îi va merge mai bine și va fi mai sănătos/sănătoasă şi mai norocos/norocoasă, căruia o să îi răsară grâul mai bine şi va creşte mai frumos.

Grâul este considerat un simbol al belșugului, al prosperității. Acest aspect face parte din tradiția păgână, însă îl întâlnim și în religie. Grîul este considerat sursa vieții, deoarece din grâu se face pâine, iar aceasta este mâncare de bază. De obicei grâul se pune la încolțit în ziua de 30 noiembrie de Sfântul Andrei. Și pentru că tot spuneam de buhuhu și de magic, grâul se pune la încolțit în prima oră a zilei Sfântului Andrei imediat după miezul nopții.

Încă un element de tradiție populară este și acela ca mâine să nu se folosească cuțitele sau foarfecile.

Și aici apare provocarea mea: respectați mâine această tradiție, nu folosiți nici cuțite, nici foarfeci. Nu le folosiți și vedeți cum este viața voastră fără existența lor, descurcați-vă altfel. În cazul în care o să vă fie greu sau foarte greu – vă recomand să începeți să fiți recunoscători că aveți în casă atât cuțite, cât și foarfeci. Și acum ca o paranteză, pentru cine are ochi să vadă și urechi să audă: niciodată nu lăsați afară la vedere aceste ustensile după ce nu le mai folosiți.

Tradiția este ceva mai strictă pentru ziua de mâine: tradiţia spune că toate obiectele tăioase trebuie legate cu sfoară şi puse bine, să nu poată fi găsite în ziua sărbătorii.

O altă tradiție spune așa: Tot ce ține de muncile bucătăriei, de la banalul tăiat al pâinii şi până la gătitul mâncărurilor, trebuie terminate înainte de miezul nopţii astăzi.

O să vă mai dau o tradiție: Ziua de Sf. Andrei se serbează prin nelucru în casă.

Este de evitat și plecarea în călătorii, în această zi.

© Drepturi de autor - Terapie cu energie | Disclaimer